Tajemnicze fitoncydy wśród cebulowych

3 sierpnia 2022
Każdego roku jak bumerang wraca temat wzmocnienia układu odpornościowego. Ciągle szukamy przeróżnych sposobów, które mają pomóc nam uniknąć przeziębień, grypy i poważnych infekcji dróg oddechowych. Dlatego warto zwrócić uwagę na fakt, iż odporność możemy wzmocnić poprzez nasze odpowiednie, codzienne zachowania, takie jak zdrowy styl życia, aktywność fizyczną oraz adekwatny wypoczynek.
Tajemnicze fitoncydy wśród cebulowych

Kluczowym czynnikiem w zapewnieniu sobie odporności jest dobrze zbilansowana dieta. Zarówno w okresach wzmożonego ryzyka infekcji, jak i przez cały rok warto pamiętać, że jednym z  najbogatszych źródeł substancji bioaktywnych są warzywa i owoce. Do substancji pochodzenia roślinnego, które mogą stymulować nasz układ odpornościowy możemy zaliczyć przede wszystkim związki siarkowe z warzyw cebulowych, składniki mineralne, ale również szereg substancji, takich jak polifenole czy olejki eteryczne, które wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.

'Ajo, cebolla y limón, y déjate de inyección'.
Czosnek, cebula i cytryna to najlepsza medycyna.

To hiszpańskie przysłowie doskonale podkreśla zdrowotne właściwości roślin cebulowych. W tradycyjnej kuchni polskiej służą one od wieków jako przyprawy, gdyż nadają potrawom zdecydowany ostrzejszy smak, a z uwagi na to, że dobrze przechowują się przez zimę, nie tracąc wartości smakowych, odżywczych i leczniczych, można ich używać przez cały rok. Cebulowe to duża rodzina, w której wyróżnić można: cebulę (Allium cepa) pory (Allium porrum L.) szczypiorek (Allium schoenoprasum L.) czosnek (Allium sativum) Przedstawiciele rodzaju Allium to najlepiej poznane i najbardziej spektakularne przykłady roślin produkujących substancje o działaniu antybiotycznym. Fitoncydy (z gr. fiton – roślina; cyd – oznacza właściwości „bójcze”) to substancje wytwarzane przez rośliny wyższe, które posiadają właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, niektóre hamują mnożenie się wirusów lub uszkadzają ich strukturę.

Cebulowe to duża rodzina, w której wyróżnić można: cebulę (Allium cepa) pory (Allium porrum L.) szczypiorek (Allium schoenoprasum L.) czosnek (Allium sativum) Przedstawiciele rodzaju Allium to najlepiej poznane i najbardziej spektakularne przykłady roślin produkujących substancje o działaniu antybiotycznym. Fitoncydy (z gr. fiton – roślina; cyd – oznacza właściwości „bójcze”) to substancje wytwarzane przez rośliny wyższe, które posiadają właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, niektóre hamują mnożenie się wirusów lub uszkadzają ich strukturę.