Grejpfrut (Citrus paradisi) jest owocem cytrusowym o charakterystycznym, słodko-kwaśnym smaku z nutą goryczki. Jest on wiecznie zieloną rośliną z rodziny Rutowatych, która powstała prawdopodobnie w wyniku skrzyżowania pomarańczy olbrzymiej (Citrus maxima) z pomarańczą chińską (Citrus sinensis). Jego nazwa pochodzi od słów grape, co oznacza grono i fruit, w tłumaczeniu owoc. Owocem jest duża kulista jagoda o średnicy do 15 cm oraz wadze 200-500 g, a ich barwa może być czerwona, zielona lub żółta (Tabela 1.). Najzdrowszą i najpopularniejszą spośród grejpfrutów jest odmiana czerwona, gdyż zawiera najwięcej witaminy C, likopenu i innych karotenoidów. Dodatkowo wyróżnia się słodko-kwaśnym smakiem z wyraźną nutą goryczy, za którą odpowiedzialna jest naringina. Mniejszą popularnością cieszą się odmiany żółta i zielona. Są one łagodniejsze w smaku, ale jednocześnie zawierają mniej wartości odżywczych. Żółte grejpfruty są kwaśne, pozbawione goryczy, a odmiana zielona charakteryzuje się dużą słodyczą i dodatkowo zawiera o 25% więcej antyoksydantów niż odmiana czerwona. Jednakże z całą pewnością zasługuje on na swoją łacińską nazwę Citrus paradisi czyli "rajski cytrus". Niskokaloryczny, orzeźwiający, jest prawdziwą witaminową bombą, wzmacniającą odporność organizmu. Dostarcza dużo witaminy C, prowitaminy A, czyli β-karotenu, a także witamin z grupy B oraz wielu innych składników