Rola magnezu w organizmie człowieka:
- katalizowanie szlaków przemian metabolicznych węglowodanów, białek, lipidów oraz kwasów nukleinowych poprzez aktywację ok.300 różnych enzymów,
- udział w prawidłowym przewodnictwie nerwowym i kurczliwości mięśni,
- niezbędny dla właściwej mineralizacji kości,
- regulacja stężenia glukozy we krwi,
- stabilizacja większości reakcji hormonalnych,
- udział w prawidłowym funkcjonowaniu układu sercowo-naczyniowego,
Źródła magnezu:
- warzywa (zwłaszcza zielone – szpinak, rośliny strączkowe – groch, fasola, soja)
- owoce oleiste (orzechy, słonecznik, pestki dyni, migdały, daktyle)
- zboża i jego produkty (otręby, kasza gryczana)
- rodzynki, awokado, banany, gorzka czekolada, kakao
- woda, zwłaszcza mineralna o wysokim stopniu mineralizacji
Suplementacja magnezu
W przypadku niedostatecznego wchłaniania z diety lub zwiększonego zapotrzebowania na magnez wskazana jest jego doustna suplementacja. Pierwiastek z suplementów wchłania się w różnym stopniu. Wykazano również, że niektóre czynniki tj. witamina B6 czy D3, laktoza, selen, parathoron, insulina czy środowisko o niskim Ph znacznie poprawiają jego wchłanianie.
Witamina B6 należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Występuje w postaci 6 różnych aktywnych biologicznie form, tj. pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina oraz postaci estrowych tych związków z kwasem fosforanowym.
Rola witaminy B6 w organizmie człowieka:
- funkcja kofaktora dla ponad 140 różnych enzymów biorących udział e relacjach metabolicznych, związanych m.in. z biosyntezą i rozkładem aminokwasów
- istotny wpływ w metabolizmie węglowodanów i lipidów,
- udział w syntezie neurotransmiterów (kwasu y-aminomasłowego, dopaminy, noradrenaliny, serotoniny) oraz uczestnictwo w metabolizmie tryptofanu,
- wpływ na prawidłowy rozwój mózgu płodu i dziecka,
- funkcja w układzie immunologicznym poprzez produkcję przeciwciał, limfocytów, interleukiny
typu 2,
- umożliwienie organizmowi zużywania i magazynowania energii dopuszczalnej przez białko i węglowodany w pożywieniu,
- udział w glukoneogenezie i glikogenozie (powstaniu i rozkładzie glukozy) oraz utrzymywaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi
- biosynteza hemu, tworzenie hemoglobiny i pomoc w rozprowadzaniu tlenu do tkanek,
-czynnik ochronny przeciwko reaktywnym formom tlenu (tj. tlen singletowy),
-modulacja działania hormonów steroidowych (glikokortykoidy, progesteron, androgeny i estrogeny)
W celu poprawy wchłaniania i transportu jonów Mg2+ przygotowywane preparaty doustne zawierają w swoim składzie witaminę B6. Łącząc obie substancje: MAGNEZ I WITAMINĘ B6 otrzymuje się bardzo korzystny efekt leczniczy – dlatego też zalecane jest suplementowanie diety preparatami zawierającymi oba te komponenty.
Literatura: