Magnez i witamina B6 – dlaczego razem?

27 sierpnia 2020
Magnez (Mg, łac. magnesium) to jeden z najważniejszych elementów w ustroju człowieka, zajmujący wśród pierwiastków czwarte miejsce pod względem ilościowym (25-35 g). Rozmieszczony jest praktycznie w całym organizmie, w 99% - wewnątrzkomórkowo.
Magnez i witamina B6 – dlaczego razem?

Rola magnezu w organizmie człowieka:

 -  katalizowanie szlaków przemian metabolicznych węglowodanów, białek, lipidów oraz kwasów nukleinowych poprzez aktywację ok.300 różnych enzymów,
- udział w prawidłowym przewodnictwie nerwowym i kurczliwości mięśni,
-  niezbędny dla właściwej mineralizacji kości,
- regulacja stężenia glukozy we krwi,
- stabilizacja większości reakcji hormonalnych,
- udział w prawidłowym funkcjonowaniu układu sercowo-naczyniowego,

Źródła magnezu:

- warzywa (zwłaszcza zielone – szpinak, rośliny strączkowe – groch, fasola, soja)
- owoce oleiste (orzechy, słonecznik, pestki dyni, migdały, daktyle)
- zboża i jego produkty (otręby, kasza gryczana)
- rodzynki, awokado, banany, gorzka czekolada, kakao
- woda, zwłaszcza mineralna o wysokim stopniu mineralizacji

Suplementacja magnezu

W przypadku niedostatecznego wchłaniania z diety lub zwiększonego zapotrzebowania na magnez wskazana jest jego doustna suplementacja. Pierwiastek z suplementów wchłania się w różnym stopniu. Wykazano również, że niektóre czynniki tj. witamina B6 czy D3, laktoza, selen, parathoron, insulina czy środowisko o niskim Ph znacznie poprawiają jego wchłanianie.

 

Witamina B6 należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Występuje w postaci 6 różnych aktywnych biologicznie form, tj. pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina oraz postaci estrowych tych związków z kwasem fosforanowym.

Rola witaminy B6 w organizmie człowieka:

- funkcja kofaktora dla ponad 140 różnych enzymów biorących udział e relacjach metabolicznych, związanych m.in. z biosyntezą i rozkładem aminokwasów
- istotny wpływ w metabolizmie węglowodanów i lipidów,
- udział w syntezie neurotransmiterów (kwasu y-aminomasłowego, dopaminy, noradrenaliny, serotoniny) oraz uczestnictwo w metabolizmie tryptofanu,
- wpływ na prawidłowy rozwój mózgu płodu i dziecka,
- funkcja w układzie immunologicznym poprzez produkcję przeciwciał, limfocytów, interleukiny
 typu 2,
- umożliwienie organizmowi zużywania i magazynowania energii dopuszczalnej przez białko i węglowodany w pożywieniu,
- udział w glukoneogenezie i glikogenozie (powstaniu i rozkładzie glukozy) oraz utrzymywaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi
- biosynteza hemu, tworzenie hemoglobiny i pomoc w rozprowadzaniu tlenu do tkanek,
-czynnik ochronny przeciwko reaktywnym formom tlenu (tj. tlen singletowy),
-modulacja działania hormonów steroidowych (glikokortykoidy, progesteron, androgeny i estrogeny)

W celu poprawy wchłaniania i transportu jonów Mg2+ przygotowywane preparaty doustne zawierają w swoim składzie witaminę B6. Łącząc obie substancje: MAGNEZ I WITAMINĘ B6 otrzymuje się bardzo korzystny efekt leczniczy – dlatego też zalecane jest suplementowanie diety preparatami zawierającymi oba te komponenty.

 

Literatura:

  1. Szymczyk H.: Magnez – pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Farm. Współ., 2016, 9, 217-223.
  2. Papierkowski A.: Znaczenie magnezu w praktyce lekarskiej. Część I. Przyczyny i objawy zaburzeń gospodarki magnezowej. Med. Rodz., 2002,1, 31-4.
  3. Iskra M., Krasińska B., Tykarski A.: Magnez — rola fizjologiczna, znaczenie kliniczne niedoboru
    w nadciśnieniu tętniczym i jego powikłaniach oraz możliwości uzupełniania w organizmie człowieka. Arterial. Hypertension, 2013, 17 (6), 447-459.
  4. Jarosz M.: Normy żywienia dla populacji Polski, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa, 2017
  5. Ziemska J.: Witaminy B6 i B12 – znaczenie dla człowieka. Lek w Polsce, 2014, 4 (11), 49-53.
  6. Xia-Yu W., Lin L.: Vitamin B6 deficiency, genome instability and cancer. Asian 4. Pacific J. Cancer Prev., 2012, 13 (11), 5333-5338.
  7. Oka T.: Modulation of gene expression by vitamin B6. Nutr. Res. Rev., 2001, 14 (2), 257-266.