Fitoterapia – „babcina recepta” na zdrowie
Ziołami i ich zbawiennym działaniem na organizm ludzki interesowano się od dawna. Człowiek początkowo swoją wiedzę opierał na przypadkowych obserwacjach – widząc zwierzęta, które podczas choroby sięgają po rośliny, które na co dzień nie stanowiły...
Czytaj więcej
Wątroba i Trawienie? Naturalnie!
Kto z nas nie doświadczył tego uczucia przepełnienia i dyskomfortu w żołądku. Problemy z trawieniem mogą dotyczyć nawet 30 % ogólnej populacji osób dorosłych. Wiele osób próbuje radzić sobie z tymi dolegliwościami domowymi sposobami.
K2 - niedoceniana witamina
Niepodważalna rola witaminy K w procesie krzepliwości krwi była szeroko opisywana i badana na przestrzeni dziesięcioleci. Jednak witamina ta nie powinna być postrzegana jako pojedynczy element, ale jako cały zespół związków chemicznych, biorących...
Witamina D3 – niezbędny element prawidłowej diety
Większość dostępnych wyników badań wskazuje na powszechne niedobory witaminy D w populacji mieszkańców Europy Środkowej, w tym Polski. W szerokości geograficznej, w której leży Polska - kąt padania promieni słonecznych w miesiącach jesienno-zimowych...
Tran – płynne złoto dla zdrowia
Popularność, jaką dziś w diecie cieszy się tran jest w pełni uzasadniona. Mnogość dobroczynnych składników zawartych w tranie, a także niezwykle szerokie spektrum ich prozdrowotnego oddziaływania na ludzki organizm zdają się tylko potwierdzać ten...
Porost islandzki – sekret dobrego zdrowia z północy
Zwany również płucnicą, bądź tarczownicą – porost islandzki (Cetraria Islandica, Iceland Moos, Lichen islandicus) przez rdzennych mieszkańców krajów północy w zamierzchłych czasach traktowany był jako żywność. W Norwegii jeszcze w XVIII wieku...