Kluczowym czynnikiem w zapewnieniu sobie odporności jest dobrze zbilansowana dieta. Zarówno w okresach wzmożonego ryzyka infekcji, jak i przez cały rok warto pamiętać, że jednym z najbogatszych źródeł substancji bioaktywnych są warzywa i owoce. Do substancji pochodzenia roślinnego, które mogą stymulować nasz układ odpornościowy możemy zaliczyć przede wszystkim związki siarkowe z warzyw cebulowych, składniki mineralne, ale również szereg substancji, takich jak polifenole czy olejki eteryczne, które wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.
'Ajo, cebolla y limón, y déjate de inyección'.
Czosnek, cebula i cytryna to najlepsza medycyna.
To hiszpańskie przysłowie doskonale podkreśla zdrowotne właściwości roślin cebulowych. W tradycyjnej kuchni polskiej służą one od wieków jako przyprawy, gdyż nadają potrawom zdecydowany ostrzejszy smak, a z uwagi na to, że dobrze przechowują się przez zimę, nie tracąc wartości smakowych, odżywczych i leczniczych, można ich używać przez cały rok. Cebulowe to duża rodzina, w której wyróżnić można: cebulę (Allium cepa) pory (Allium porrum L.) szczypiorek (Allium schoenoprasum L.) czosnek (Allium sativum) Przedstawiciele rodzaju Allium to najlepiej poznane i najbardziej spektakularne przykłady roślin produkujących substancje o działaniu antybiotycznym. Fitoncydy (z gr. fiton – roślina; cyd – oznacza właściwości „bójcze”) to substancje wytwarzane przez rośliny wyższe, które posiadają właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, niektóre hamują mnożenie się wirusów lub uszkadzają ich strukturę.
Cebulowe to duża rodzina, w której wyróżnić można: cebulę (Allium cepa) pory (Allium porrum L.) szczypiorek (Allium schoenoprasum L.) czosnek (Allium sativum) Przedstawiciele rodzaju Allium to najlepiej poznane i najbardziej spektakularne przykłady roślin produkujących substancje o działaniu antybiotycznym. Fitoncydy (z gr. fiton – roślina; cyd – oznacza właściwości „bójcze”) to substancje wytwarzane przez rośliny wyższe, które posiadają właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, niektóre hamują mnożenie się wirusów lub uszkadzają ich strukturę.