Chociaż dobroczynne działanie bakterii probiotycznych wykorzystywane jest od setek a nawet tysięcy lat, a świadome ich stosowanie w celach terapeutycznych miało miejsce już na początku XX wieku, to szczególnie w ostatnich latach znacznie wzrosło zainteresowanie ich szerokim zastosowaniem. Okazuje się, że mikroorganizmy tworzące florę bakteryjną jelit odgrywają rolę nie tylko w procesie trawienia pokarmów, ale także obniżają poziom tłuszczów i cholesterolu, łagodzą objawy alergii pokarmowych, usuwają substancje toksyczne z krwi, a nawet potrafią wytwarzać kluczowe dla organizmu witaminy.[1],[2],[3],[4]
Dlatego w Colfarm SA od wielu miesięcy zajmowaliśmy się opracowaniem innowacyjnych probiotyków, które wspierają mikrobiom człowieka w zależności od jego indywidualnych potrzeb. Dzięki pracy naszego centrum badawczo-rozwojowego stworzyliśmy 5 produktów probiotycznych marki Biotilac, zawierających unikatowe kompozycje żywych kultur bakterii. Należą do nich:
Pożyteczne bakterie, które dostarczane są do organizmu w postaci powszechnie stosowanych produktów probiotycznych, są bardzo wrażliwe na czynniki zewnętrzne, takie jak wysoka temperatura, wilgoć czy tlen. Ponadto, po przyjęciu, narażone są na działanie enzymów trawiennych, niskiego pH soku żołądkowego i soli kwasów żółciowych. W efekcie bakterie mogą obumrzeć przedwcześnie, nie wykazując tym samym działania terapeutycznego.
W kapsułkach Biotilac zastosowano nowoczesne rozwiązania w technologii produkcji, pozwalające na zwiększenie przeżywalności i skuteczności probiotyków. Bakterie probiotyczne w kapsułkach BIOTILAC są w unikatowy sposób chronione, dzięki wykorzystaniu kilku dedykowanych technologii jednocześnie:
Zastosowana potrójna ochrona pozwala bakteriom bezpiecznie dotrzeć i zasiedlić śluzówkę w miejscu docelowym – jelicie cienkim i grubym, aby mogły wspierać funkcjonowanie organizmu.
Produkty marki Biotilac dostępne są już w hurtowniach i aptekach internetowych.
Literatura:
[1] Xiaoran Song, Yanan Liu, Xin Zhang, Peifang Weng, Ruilin Zhang, Zufang Wu, Role of intestinal probiotics in the modulation of lipid metabolism: implications for therapeutic treatments, Food Science and Human Wellness, Volume 12, Issue 5, 2023, Pages 1439-1449
[2] Zhang GQ, Hu HJ, Liu CY, Zhang Q, Shakya S, Li ZY. Probiotics for Prevention of Atopy and Food Hypersensitivity in Early Childhood: A PRISMA-Compliant Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Medicine (Baltimore). 2016 Feb;95(8):e2562. doi: 10.1097/MD.0000000000002562. PMID: 26937896; PMCID: PMC4778993.
[3] Baralić K, Živančević K, Bozic D, Đukić-Ćosić D. Probiotic cultures as a potential protective strategy against the toxicity of environmentally relevant chemicals: State-of-the-art knowledge. Food Chem Toxicol. 2023 Feb;172:113582. doi: 10.1016/j.fct.2022.113582. Epub 2022 Dec 26. PMID: 36581092.
[4] Q. Gu and P. Li, ‘Biosynthesis of Vitamins by Probiotic Bacteria’, Probiotics and Prebiotics in Human Nutrition and Health. InTech, Jul. 13, 2016. doi: 10.5772/63117.